Een paar weken geleden was ik gastspreker bij een webinar van de campagne “We zijn zelf het medicijn”. Het is een mooi verhaal geworden, waarin vanuit onderzoek naar dementie en leefstijl toe wordt gewerkt naar (het belang van) praktische leefstijladviezen om de kans op het ontwikkelen van dementie -en andere ernstige chronische aandoeningen- te verkleinen.

Dat is interessant, omdat deze voedings- en leefstijladviezen niet alleen het risico op dementie verkleinen. Maar door gezond te leven, wordt ook de kans dat je diabetes, hart- en vaatziekten of andere ernstige chronische aandoeningen ontwikkelt.

De voedingspatronen die met name gunstig zijn bij het voorkómen van dementie, zijn het mediterrane dieet, het DASH dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) en het MIND dieet. Die laatste is een combinatie van de eerste twee. En waarin alle 3 de eetstijlen overeen komen, is dat ze laag in verzadigd vet zijn en hoog in vezels en gezonde vetten.

Ok, klinkt logisch. Maar hoe dan? Een voedingsstijl die aan deze voorwaarden voldoet, is rijk aan onbewerkte, plantaardige voeding: Veel groenten, peulvruchten (zoals linzen, bonen, kikkererwten), fruit en volkoren graanproducten. Voor de goede vetten neem je elke dag een handje noten, doe je een schep lijnzaad in de yoghurt en gebruik je olijfolie. De ongezonde, verzadigde vetten laat je liggen, als je niet teveel vlees en bewerkte voeding (zoals chips and koekjes) eet.

Wellicht kun je met deze informatie al een paar nuttige veranderingen maken aan je leefstijl!

Er werd ons sprekers nog gevraagd, welke tip we zouden willen meegeven na het webinar. Mijn tip zou zijn: Ga het gesprek over leefstijl aan, zeker als je in de gezondheidszorg werkt, ook als dat misschien niet altijd voor de hand ligt. Want wat niet wordt benoemd ‘zal er vast niet toe doen’, zei de #struisvogel .

Nieuwsgierig geworden? Het webinar is terug te kijken via: https://www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/haaglanden/nieuws/nieuws-zoetermeer Passcode: 23mei2022!

#webinar #gezondheidszorg #dementie #leefstijl #dietetiek #dietist #preventie#dementie#notenkraken#mijnbreincoach#wezijnzelfhetmedicijn