Met de start van het Sinterklaasjournaal, stijgt de decemberstress in de praktijk. Het gaat dan niet over het regelen van schoencadeaus, of verplicht aanschuiven bij allerlei festiviteiten. Nee, het gaat vanaf nu over: elke dag geconfronteerd worden met pepernoten en marsepein.

Voor veel mensen is dit echt een crime.  De zoetigheid is werkelijk overal! Bij de garage waar je de auto voor de APK bracht, een gezellige schaal pepernoten op de balie (yakkie, wie heeft daar allemaal al aangezeten). Kleurrijke extra stellingen vol chocoladeletters en stroopwafelpepernoten, belemmeren de doorgang in de supermarkt. En heb je dat allemaal weten te weerstaan, heeft een aardige collega een pot chocolade Sinten bij de koffieautomaat gezet. Dat is vaak de druppel!

Cliënten vertellen soms ze dan maar wat minder ontbijten of lunchen, omdat ze anders bang zijn teveel calorieën binnen te krijgen. Dat zou handig zijn als gezond gewicht enkel het resultaat is van een gezonde energiebalans. Maar dat is nogal een platgeslagen uitleg van ingewikkelde processen die te grondslag liggen aan gezond gewicht.

Niet teveel eten, is belangrijk voor gezond gewicht. Maar te weinig eten helpt ook niet! Door te bezuinigen op je hoofdmaaltijden krijg je enerzijds te weinig voedingsstoffen binnen. Te weinig voedingsstoffen en energie innemen, maakt je veel vatbaarder voor het zwichten voor snelle energie, bijvoorbeeld zoetigheid.

Dus een tip voor de decembertijd: Maak je hoofdmaaltijden lekker en compleet! En vul aan met gezonde tussendoortjes als nodig. Zonder trek ben je veel weerbaarder tegen de zoete Tsunami!

Geniet van deze gezellige tijd, steek kaarsjes aan, ga lekker naar buiten als het droog is. En neem eens een lekker mandarijntje! 😉